Murkramlor

Kramlor används som inmurningskramla i skalmuren och kombineras med något av våra väggfästen för förankring i bakomliggande vägg.

Se exempel i huskonstruktion

Murkramla nr 13

Jomas Pendelkramla med M5 eller M6 expander används vid betongstomme och kombineras med någon av Jomas skalmurskramlor för förankring av skalmur.

M6 expander, som har en grövre tråddiameter, används i första hand till väggar med isoleringstjocklekar från 200 mm och uppåt för att få tillräcklig tryckkraftskapacitet på kramlan.

Längden på kramlan bestäms av väggens uppbyggnad och montagedjup.

Material

Syrafast Rostfritt Stål, EN 1.4401 med expander av mässing.

Montering

Montering av pendelkramla

  • Förborra min. Ø6x30 mm till pendel M5 och min. Ø8,0x30 mm till pendel M6.
  • Rengör hålet.
  • Trä en pendel genom hålet och skruva för hand tills det uppkommer ett knirrande, hackande ljud. Avsluta så att pendelkramlans platta del blir helt horisontell.


Vertikalsnitt.

Montering av isolering och skalmurskramlor

Den yttre isoleringen monteras efter det att pendelkramlorna monterats i stommen. Isoleringen trycks på plats över kramlorna och fästs mot stommen med någon av Jomas isoleringsbrickor. Brickan monteras på kramlan och förs mot isoleringen så att den ligger an utan att trycka samman isoleringen.

Trä in skalmurskramlan i pendelkramlans öga och mura in den i skalmuren. Minsta förankringslängd i skalmuren ska vara 40 mm.

Hitta rätt storlek

Längden på kramlan bestäms av väggens uppbyggnad och montagedjup. 30 mm montagedjup + isoleringstjocklek