Det vi kallar likströmsprojektet är en satsning vi gjorde som egentligen började med att vi skulle gå från att köpa svagström till att köpa starkström och transformera själva.
När tankarna kring elförbrukning började snurra i huvudet på oss insåg vi att vi kanske borde skaffa solceller för att så långt det går producera el till oss själva. Denna tanke gick sedan vidare i att vi borde kunna jobba med order och kundservice samt se till att hålla affärssystem och olika övriga system uppe till våra systerbolag som alltid är online mot oss även vid strömavbrott. En så kallad ö-drift. Genom möten och diskussioner med Elajo utvecklades idén att hoppa över steget där man växelriktar strömmen. För att göra en lång historia kort så producerar solpanelerna likström (DC) för att sedan växelriktas till växelström (AC) där cirka 20% av elproduktionen försvinner i värme för att sedan inuti datorer/servrar mm. Likriktas till DC igen då det är det dessa enheter drivs med. Ö-driften säkrades sedan med 120kW batterier som lagrar ström tills det blir strömavbrott i det ordinarie systemet. Batterierna laddas även dem med likström.
Projektet tog form och vi konstaterade under resans gång att vi behövde ett nytt internt fibernät. Elajo kontaktade då Nexans som gärna ville vara med att utveckla en kabel där fiber och DC-matning läggs i samma mantel för att endast behöva dra en kabel istället för fiber för sig och ström för sig.
Medan Nexans tog fram kabel byggde vi ett nytt serverrum där hjärtat till all fiberanslutning blev. Det nya serverrummet blev samtidigt nära till solcellerna och batterierna så att vi kan mata ut fiber samt DC-matning överallt dit det behövs.
Idag driver vi serverrum, switchar över hela fabriken samt hela vårt lager med LED-belysning med likström direkt från solen utan att växelrikta den i mellan.
Här kan du se en kort film om vårt miljöprojekt!
Se filmen